Sepang F1 Circuit is undoubtedly a landmark for the motoring fraternity. Malaysia has virtually set a minimum standard for future F1 circuits around the world, the general opinion of the motorsports world, with the construction of Malaysia's Home of Motorsports.

Sculptured on a 260 hectare oil palm plantation, Sepang F1 circuit sets records from the moment it had its earth-breaking ceremony. Built with the concept of a 'natural stadium', it required more than 9 million cubic meters of earth to be removed. To retain its scenic green, more than 5,000 palm trees were planted around the circuit. As time goes by, more trees were planted further adding to the beauty of the circuit.

The 5,543 meter long track features 15 corners and 8 straights including two high-speed stretches. With a minimum width of 16 meters, the track allows ample opportunities for overtaking, ensuring a suspenseful and thrilling race. The widest part of the track spreads up to 22 meters. The unique criterion of the circuit is that it can be split in to two circuits when required. The split circuits are situated on both sides of the circuit, the north side, and the south side with lengths of 2.8 km and 2.6 km respectively, thus allowing two races to run concurrently.

The track is built using a specially formulated bitumen compound, which is smooth and not to oabrasive to suit the Malaysian climate and year-round use. Smooth river stones were used for the gravel beds along the track.

The track is electronically linked through a network of fiber optic cabling systems along the track to 27 closed circuit TV cameras, which is centrally monitored at the Race Control Room. Every incident along the 5.543km circuit is recorded by the cameras and will be closely watched by the clerk of the course during events.

When you first step foot at the circuit, you will pass through the Welcome Center, the gateway to the grandstand and the nerve center for the circuits administrative activities. Apart from housing offices, the Welcome Center also houses a restaurant, a souvenir shop, and an automotive museum.

A landscaped mall area has been designed with the purpose of connecting the north and south grandstand to form the Main Grandstand area. In the main grandstand is the prime location for trade and vending, exhibition, food and beverage, amenities, and souvenir outlets during any racing event.

The 1.3 km long double frontage Main Grandstand presents a view of the circuit’s longest straight. The Main Grandstand is constructed along the east-west alignment to ensure shade from the sun’s glare at all times.

The heart and focal point of the circuit is the Pit Building. Facing the main grandstand, all the racing facilities are housed here: 33 pits, race control center, time-keeping room, paddock clubs, and race management offices.

Each of the fully air-conditioned pit boxes are 8 meters wide, and 24 meters long. Each block of two pits has three air-conditioned offices equipped with telecommunication lines, team common room (team hospitality area), and a kitchen.

The exclusive paddock clubs on the first floor comes with their own parking and private access. For royal and VVIP guests, there is the Perdana Suite situated on the second floor of the pit building that can accommodate 250 people. The upper third floor also fitted with a refurbished rooftop that stretches along the whole pit building.

The Paddock Chalets consists of 14 chalets divided into two rows of three modules each with an individual end unit on either side. Each module consists of a mirrored pair of chalets sized at 190m2 while the larger bookend chalet is sized at 250m2. The external dining terraces, located at the front and rear of each typical chalet unit and wrapping around the bookend units is shaded throughout the day by a cantilevered roof.

The double storey, dual frontage South Paddock building was designed and constructed as a modular structure utilising up to 80% recycled structural steel from the previous temporary chalets. This included steel columns, beams and the steel staircases. This new facility features three modules of six pit garages, each with a floor area of 80m2 totalling 18 pit garages, an Operations Room, Race Office, Timing Room, Race Control, Steward Room, a fully equipped Medical Room and the Hospitality Club which offers a dynamic atmosphere with direct views of the circuit.

Located within the 300-hectare vicinity of SIC, the Motorsport Park occupy 57,600 sqm of land space. Consisting of 40 units of single storey workshop with office at mezzanine floor - 35 units of 25ft x 75ft size and 5 units of 40ft x 75ft size. Envisioned as a one-stop commercial centre for racing team owners, motorsports enthusiasts and entrepreneurs, SIC’s Commercial Park will not only provide garage and storage facilities but will also cater for the growing commercial needs of the motorsports industry in Malaysia.